Mandľovník: pestovanie mandlí a fantastické odrody s neskorším kvitnutím
Mandľa, respektíve strom mandľovník, má prekvapivo blízkych príbuzných medzi broskyňami, či slivkami a čerešňami. Spoločne nesú názov rodu Prunus. Podstatnou zaujímavosťou však je, že kým na broskyniach je jedlá dužina a jadierko nemá bežné využitie, u mandlí je to naopak. Tuhšia dužina tvorí len hrubý ochranný obal, vnútornému jadru, v ktorom sa ukrýva jadro. Mimoriadne chutné a zdravé. Obsahuje vlákninu, bielkoviny, aminokyseliny, vitamín A, B, E, ale tiež horčík, mangán, fosfor, vápnik, zinok, železo a ďalšie prospešné látky.
Mandľa nepatrí medzi orechy
Mandľa však v skutočnosti nie je orechom, hoci je jej jadro súčasťou orieškových zmesí a sortimentom špecializovaných predajní. Jadrá z mandľovníka nachádzajú obľubu v kuchyni na viacero spôsobov. Ako súčasť "orieškových" zmesí, súčasť cukrárskych receptúr, plniek a zdobenia, ale taktiež v teplej kuchyni. Mandle sú bežným sortimentom v oddeleniach s orieškami, ktorý si však môžeme vypestovať aj doma. Mandľovníky sú obľúbené stromy do bežnej slovenskej záhrady. Kým v minulosti boli považované za neznámu exotiku, naše podmienky im bez ťažkostí vyhovujú, aj keď jarné mrazy vedia potrápiť väčšinu našich záhrad. Mandľovníky nie sú výnimkou. Teda až na odrody nižšie.
Fantastické odrody mandľovníkov a ich dôležité vlastnosti
Mandľovníky nás dokážu potešiť pre nádhernú nádielku jarných bielych kvetov s ružovým nádychom. Kvitnutie je tak výrazné, že môže prekonať počet kvetov na rovnako starých marhuliach, či iných ovocných stromoch v záhrade. Skoré kvitnutie však prináša aj určité ťažkosti s udržaním kvetu. Jarné mrazy môžu oslabiť strom, znížiť vitalitu kvetov a aj ich schopnosť prinášať úrodu. Na trhu sú však aj odrody mandľovníka, ktoré kvitnú o niečo neskôr. Práve oneskorenie kvitnutia následne prináša vyššiu odolnosť a vlastnosti, ktoré násobia výnos zo stromu.
Mandľa (Amygdalus communis) Ferraduel
Pochádza z Francúzska. Ide o novšiu odrodu, ktorá spoločne s odrodou Ferragnés, patria medzi najdôležitejšie odrody mandľovníkov v tejto krajine. Pôvodom je z Bordeaux, keď ju tam v roku 1966 vyšľachtili. Má silný rast až do výšky 3 - 4 metrov, pričom je bez problémov možné strom zastrihnúť na menší vzrast. Vyhovuje jej slnečné stanovisko, priepustná pôda a nevadí aj pôda s nepravidelnou zálievkou. Odroda je známa svojou vysokou úrodnosťou a veľkými plodmi. Má výborné mrazuvzdorné vlastnosti stromového dreva a ako strom je odolná voči monolióze a hubovým ochoreniam. (podrobnosti: Mandľovník Ferraduel)
Práve neskoršie kvitnutie si vyžaduje, aby aj opeľovačom stromu bol taký, ktorý kvitne v rovnakom čase. Ideálne je, ak je opeľovačom Ferragnés.
Mandľa (Amygdalus communis) Ferraduel
Má rovnaký pôvod a význam, pričom vhodným opeľovačom je práve odroda Ferraduel. Je ideálne kombinovať oba stromy v jednej záhrade. Vlastnosti majú podobné a pri pestovaní je potom možné všimnúť si nepatrné rozdiely najmä na plodoch a ich dozrievaní. (podrobnosti: Mandľovník Ferragnes)
Mandľa (Amygdalus communis) Palatina
Odroda Palatina je naozaj zaujímavým spestrením ponuky mandľovníkov. Odroda je samoopelivá a jej pôvod je v Nemecku. Podarilo sa ju získať z potomstva starého stromu, ktorý bol zrejme jediný svojho druhu a je šťastím, že mu bola venovaná dostatočná pozornosť pestovateľov. Viacero vlastností má zhodných z francúzskymi odrodami vyššie. Práve tým, že je samoopelivá, dovoľuje pestovanie aj v menšej záhrade obmedzenej na počet stromov. Zaujímavá je však aj škrupinou jadier, ktorá je oveľa tenšia a zväčša sa ju podarí oddeliť aj v ruke. Aj táto odroda nastupuje ako mladý strom skoro do rodivosti. Mrazuvzdorné vlastnosti týkajúce sa dreva uvádzajú -20°C až -25C°. (podrobnosti: Mandľovník Palatina)
POZNÁMKA: Všetky spomenuté stromy sú v ponuke tutifruti.sk v kontajneroch. To umožňuje bez poškodenia koreňov vysádzanie počas celého roka, mimo zamrznuté mesiace. Výhodou je však aj ľahké prenášanie a menej obmedzení pre plánujúceho pestovateľa.