Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

BULGAR stolová odroda viniča

BULGAR  stolová odroda viniča
Nové
BULGAR stolová odroda viniča
Špecifikácie
Výška pri predaji90cm
KontajnerC2
PodpníkT5C (Teleki)-dobre odolná proti hubovým chorobám, rast stredný až slabý, vhodná pre hlinité pôdy
Doba dozrievaniaaugust
12,50€
Do košíka

Vinič Bulgar, tiež uvádzaný ako Bolgar ( Vitis vinifera 'Bulgar') je odrodou zeleného rezistentného hrozna s výbornou chuťou. Strapce rodia bohato, stredne husto vyplnené bobuľami. Samotné bobule majú tenkú ľahko stráviteľnú šupku. Práve vďaka chuti s príchuťou muškátu ide o populárnu odrodu stolového hrozna, ktorá tiež patrí medzi žiadané v maloobchodnom predaji. Výborné sú aj na výrobu hrozienok. Zelenožltá farba veľkých strapcov je stála, pôsobí čisto. Pri dozrievaní získava zlatožltú farbu a môže mať jemné voskovanie.

Vyžaduje si teplé a slnečné stanovisko a po vysadení pozornosť v zaistení závlahy. Ideálnou je hlinitá, hlinito-piesčitá, priepustná humózna pôda, prípadne vápenatá pôda. Jeho rezistencia spočíva v odolnosti voči hubovým ochoreniam. Ide o samoopelivú odrodu, no vždy je odporúčané mať viac rastlín vysadeného viniča. Hrozno dozrieva v druhej polovici augusta, alebo v prvej polovici septembra, prípadne podľa oblasti a podmienok. Pri tejto odrode je známa mrazuvzdornosť do teploty -22C°, čo môže plne postačovať pre bežné pestovateľské oblasti na Slovensku. Odroda má široké možnosti spracovania, ale nepatrí medzi skladovateľné odrody s dlhou trvanlivosťou v skladoch a pivniciach. Vhodná na priamu konzumáciu, šťavy, zaváranie, sušenie a pod.


Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.  

Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti. 

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
Google reCAPTCHA