CHRUPKA ČERVENÁ stolová odroda viniča
Špecifikácie | |
Výška pri predaji | 90cm |
Kontajner | C2 |
Podpník | T5C (Teleki)-dobre odolná proti hubovým chorobám, rast stredný až slabý, vhodná pre hlinité pôdy |
Doba dozrievania | august/september |
14,50€
Vinič Chrupka červená má svoj pôvod vo Francúzsku a patrí medzi obľúbené
a vekom osvedčené odrody. Chrupka červená prináša skoré strapce hrozna s
veľmi dobrou sladkou chuťou. Šťavnaté plody majú guľovitý tvar so
zaujímavou tmavoružovou až bordovou farbou. Pri istých svetelných
podmienkach môže pripomínať sklenené ovocie, alebo vzbudzovať dojem
umelohmotného ovocia. Môže za to lesk, zdanlivá priehľadnosť plodov.
Husté strapce pôsobia pevne vďaka nahusto usporiadaným bobuliam. je
vhodnou na pestovanie na pergolách, stenách a uchycované na fasádach
tam, kde je možné túto vlastnosť využiť s dosahom presahujúcim 3 metre
na výšku. Vhodným stanoviskom je slnečné s kvalitnou pôdou. Rýchlo
rastie, pravidelne rodí, je samoopelivá a taktiež je dobre mrazuvzdorná.
Hodnota odolnosti je uvádzaná až do -35°C. To z nej robí odrodu, ktorá
nájde uplatnenie aj v severných oblastiach Slovenska.
Odroda dozrieva koncom augusta, prípadne počas septembra. Záleží od klimatických podmienok a pestovateľskej oblasti.
Odroda dozrieva koncom augusta, prípadne počas septembra. Záleží od klimatických podmienok a pestovateľskej oblasti.
Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.
Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti.