Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

CHRUPKA JALABERTOVA stolová odroda viniča

CHRUPKA JALABERTOVA  stolová odroda viniča
Nové
CHRUPKA JALABERTOVA stolová odroda viniča
Špecifikácie
Výška pri predaji90cm
KontajnerC2
PodpníkT5C (Teleki)-dobre odolná proti hubovým chorobám, rast stredný až slabý, vhodná pre hlinité pôdy
Doba dozrievaniaaugust/september
14,50€
Do košíka
Chrupka Jalabertova, známa vynikajúca odroda bieleho stolového hrozna s všestranným využitím, je tak trochu legendárna odroda. Legendárna preto, že je naša. Registrovaná ešte v roku 1952 (viz. Listina registrovaných odrôd MP SR) s domácou adresou práve na Slovensku (v rámci Československej socialistickej republiky). Svoj názov nepochybne získala pre chrumkavosť chutných šťavnatých plodov. Využíva sa totiž nie iba na priamy konzum, ale známe aj v rámci využitia pri výrobe domáceho véna a ďalších hroznových nápojov. Bobule sú stredne veľké a guľaté, s do hneda sfarbeným líčkom, ak je vystavené slnku. Pravidelne a dobre rodiaca odroda je súčasťou záhrad pestovateľov, ktorí si potrpia na tradičné a známe odrody. Pestovateľ na nej ocení lepšiu odolnosť voči hubovým ochoreniam, avšak menej je odolná napríklad voči ochoreniu plazmopara viničová, čo je možné riešiť prevenciou. Ideálnym stanoviskom je slnečné s úrodnou a zavlažovanou pôdou. Ako odroda, ktorá má v rodnom liste našu krajinu, je vhodná do mnohých oblastí, keďže zvláda bežné slovenské mrazy bez ťažkostí.

Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.  

Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti. 

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
Google reCAPTCHA