Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

Hlošina mnohokvetá ( eleagnus multiflora)

Hlošina mnohokvetá ( eleagnus multiflora)
Hlošina mnohokvetá ( eleagnus multiflora)
Nové
Hlošina mnohokvetá ( eleagnus multiflora)
Hlošina mnohokvetá ( eleagnus multiflora)
Hlošina mnohokvetá ( eleagnus multiflora)
Špecifikácie
Výška pri predaji70cm
KontajnerC2
Predávame ako2 ročný
Doba dozrievaniaJúl
15,50€
Do košíka
Hlošina mnohokvetá (lat. Elaeagnus multiflora, anglicky cherry silverberry) má svoju domovinu vo východnej Ázii. Je tak súčasťou čínskej, japonskej aj kórejskej medicíny a miestnych záhrad, ako zdroj antioxidantov so známym prínosom pri úpravách krvného tlaku. V Číne jej hovoria „Gumi“. V Británii je to jednoducho čerešňa striebristá, kde je obľúbená v koláčoch. Hlošina mnohokvetá je však v prvom rade pre nás zaujímavý úžitkový krík kombinujúci okrasnú, aj úžitkovú funkciu pre úrodu bobuľového ovocia. Z diaľky môže rodiaci konár pripomínať čerešňu. Krík dorastá do výšky 3 metre a šírky 2 metrov. Rub listov, ktoré vzdialene pripomínajú hruškové listy, môže mať striebristý nádych. Obľubuje slnečnú polohu, v ktorej môže byť čiastočný polotieň. Výhodou rastliny je, že nie je náročná na pôdu a zvláda aj kamenisté, alebo ílovité pôdy. Najmä mladej rastline je však vhodné dopriať živiny a dostatok závlahy. V rámci svojho druhu sa vyznačuje výbornou odolnosťou voči škodcom, no zaujme aj mrazuvzdornosť uvádzaná do hodnoty -25°C. Niektorí predajcovia uvádzajú aj viac. Medzi pestovateľmi sú v posledných rokoch viditeľné zmienky o využití aj ako druhu do živého plotu. Rastlina toleruje občasné sucho a teda nepravidelnú zálievku. Profesionálni pestovatelia od USA po Európu neevidujú žiadne zásadné choroby, ani škodcov, ktorí by znižovali produkciu plodov a vitalitu rastliny.

 Kvitne drobnými podlhovastými voňavými krémovými kvetmi počas apríla až mája. Kvety sú samoopelivé, z ktorých sa postupne vytvárajú plody s kôstkou. Postupne získavajú červenú farbu a úplnú zrelosť dosahujú približne v júli. Po dozretí získavajú sladkokyslú chuť. Plody po odkôstkovaní môžeme využiť v kuchyni na výrobu džemov, marmelád, dezertov, likérov, štiav, ale pokojne poslúžia aj na priamu konzumáciu v surovom stave. Napriek ázijskému pôvodu je prekvapivé, že ide o populárne ovocie v celej západnej Európe, predovšetkým vo Francúzsku, v Británii a na východnom pobreží USA.


Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!
Google reCAPTCHA