Ríbezle sú
obľúbeným zástupcom bobuľového ovocia v slovenských záhradách. Obľúbené sú
červené, pestované pre ľahký zber,
vzhľad a chuť plodov. Iní pestovatelia dávajú prednosť ríbezle bielej. Za zdravé sa považujú
všetky druhy ríbezlí, hoci práve čiernym je často prisudzovaných najviac
superlatívov a vplyvov na ľudské zdravie. Čierne
ríbezle sú tiež považované za jedno z najzdravších druhov ovocia,
ktoré v našich zemepisných šírkach môžeme bežne pestovať. Plne mrazuvzdorné a prakticky bez
výrazných škodcov a chorôb ponúkajú bohatý výnos plodov.
Najvýznamnejší podiel má vitamín C, následne vitamín E, A a
ďalšie zo skupiny B. Ríbezle sú mimoriadne cennou súčasťou mnohých detoxikačných receptúr. Svojho pestovateľa však
netešia len vysokým obsahom vitamínov a minerálov, ale aj chuťou. Výrazné
ovocné kyseliny sú pre niektorých z nás priam nevyhnutnosťou súčasťou začiatku
letných prázdnin. Posilňujú imunitu, vláknina pôsobí na trávenie a niektoré
konkrétne chute dezertov sa dokonca bez ríbezlí nedokážu zaobísť. Môžu pôsobiť
močopudne a využitie nájdu pri liečbe močových ciest. V domácich
podmienkach sa na čaje využívajú aj sušené listy. Často sa spomínajú
v odporúčaniach výživových poradcov. V bežnej slovenskej kuchyni
vyhráva ich využitie v surovom stave, ako surovina na výrobu džemov,
lekvárov, ovocných sirupov, ale tiež ako surovina pre obľúbené ovocné víno
charakteristickej chuti. Chuť čerstvých plodov si ľahko doprajeme aj
v zime ich zmrazením.
Výberom ríbezlí v našej ponuke získate kvalitnú
rastlinu v kontajneri, ktorú zákazníkovi kuriér doručí až domov. Ich
sadenie je možné kedykoľvek počas jari, leta, alebo jesene. Vyberať si môžete
z kríkov, ale aj stromčekov na kmienku.