Černica, prípadne
tiež nazývaná ako ostružina, je plod
ostružiny černicovej (Rubus fruticosus), druhu príbuzného
ostružiny malinovej. Pôvodne vo voľnej prírode vyskytujúci sa ovocný krík
získal na popularite aj medzi šľachtiteľmi, ktorí priniesli jeho ďalšie
kultivary. Chutné ovocie čiernej farby postupne dozrieva z červeno sfarbených
tvrdých plodov. Vyniká svojou štruktúrou pripomínajúcou lesklé drobné guličky a šťavnatosťou.
Mäkké plody výrazne farbia, sú ľahko stráviteľné a spracovateľné. Sú cenné pre
svoj vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, vitamínu K, B, A, kyseliny listovej ale
tiež mangánu, vápnika, železa, fosforu a ďalších.
Černice patria v rámci pestovania a starostlivosti
medzi nenáročné druhy kríkov. Nevyžadujú si veľa miesta a znesú rôzne typy
pôdy. Podmienkou je priepustná pôda a priestor, ktorý nie je vystavený príliš
silným mrazom. Korene síce mrazom výborne odolávajú, citlivejšie však môžu byť
kvety. Vo všeobecnosti často netrpia výraznými ochoreniami a nevyžadujú si
ani zásadnú chemickú ochranu. Ideálne
miesto pre vysádzanie černíc sú ploty, múry, prípadne konštrukcie, na ktoré
môžeme výhony černíc vyväzovať. Tie môžu mať pár metrov. Výhony z prvého
roku prinášajú úrodu v druhom roku. Rastie bujne. Vzhľadom
k významnému podielu zdraviu prospešných látok a objemu úrody môže
byť významným zdrojom ovocia v bežnej záhrade. Ovocie má všestranné využitie v teplej aj studenej kuchyni,
cukrárstve, ale predovšetkým pri konzumácii v surovom stave. Vtedy si
zachováva najviac vitamínov, minerálov a antioxidantov. Nedozrieva naraz,
ale postupne, takže úrodu prináša v priebehu niekoľkých týždňov.
Výberom černíc v našej ponuke získate kvalitnú rastlinu
v kontajneri, ktorú zákazníkovi kuriér doručí až domov. Ich sadenie je
možné kedykoľvek počas jari, leta, alebo jesene.