Špecifikácie | |
Výška pri predaji | 120cm |
Kontajner | C2 |
Predávame ako | 2 ročný |
Doba dozrievania | Júl/August |
Josta predstavuje chutné a produktívne kríkové ovocie, ktoré doslova ponúka kombináciu egreša a čiernej ríbezle. Vzhľad čiernej ríbezle, veľkosť egreša, ale chuť je sladšia a menej aromatická, ako tomu je pri ríbezliach. Ide totiž o kríženca egreša a čiernej ríbezle, ktorý bol vyšľachtený v Nemecku v 20. storočí. Jej názov pochádza zo spojenia prvých slabík nemeckých názvov oboch rodičovských rastlín – „Johannisbeere“ (ríbezľa) a „Stachelbeere“ (egreš). Hybrid vznikol cielene, aby priniesol to najlepšie z oboch druhov.
Josta rastie vo forme rozložitého, rýchlo sa rozrastajúceho kríka, ktorý dosahuje výšku 1,5 metra. V prípade, ak ide o variant na kmienku, ide o rastlinu, ktorej zber, ale aj vzhľad bude ešte zaujímavejší. Je ideálne, takejto rastline venovať oporu v podobe kolu, alebo tyče. Najmä v čase dozrievania plodov, ktoré môžu mať svoju váhu, bude výhodou stabilita a nepoškodenie rastliny. Odmeniť sa cennou úrodou totiž vie.
Plody josty sú zelené a dozrievaním získavajú vínovočervenú až celkom čiernu farbu zrelých plodov. Nemajú typické chĺpky ako egreše a nemajú tiež pichliače. To sú dve vlastnosti, ktoré ľudí na egrešoch často odrádzajú a josta tieto vlastnosti neprebrala. Listy a krík sa viac ponáša na klasickú ríbezľu. Chuťovo sú plody sladkokyslé, s jemným ríbezľovým podtónom a šťavnatosťou egreša. Výhodou josty je jej odolnosť voči škodcom a chorobám, ako je múčnatka, čo ju robí atraktívnou pre záhradkárov, ktorí hľadajú nenáročnú rastlinu s vysokou úrodnosťou. Pestovanie josty je pomerne jednoduché. Uprednostňuje slnečné stanovište alebo polotieň a potrebuje dobre priepustnú, vlhkú pôdu, ktorá je bohatá na organické látky. Jej odolnosť voči chladu z nej robí vhodnú rastlinu aj do drsnejších podmienok. Na jar sa odporúča prerezávanie starších konárov, aby sa podporil nový rast.
Využitie josty
Josta je bohatá na vitamín C a antioxidanty. Tým je výborným zdrojom živín. Plody sa dajú konzumovať čerstvé, ale aj spracovávať rôznymi spôsobmi. Z josty je možné pomerne ľahko pripraviť džemy. Využijeme ich pri príprave štiav, kompótov, alebo ich zmrazíme a zachováme v rovnakej podobe napríklad do zimných mesiacov. Vrátane arómy. Pri spracovaní si zachováva svoju šťavnatosť a príjemnú chuť, čo z nej robí univerzálne ovocie pre rôzne kulinárske použitia. Josta si navyše získala obľubu aj pre svoju vysokú úrodnosť. Na dospelom kríku s dostatkom živín, vody a slnka je počas júla až augusta získame vyšší objem plodov. Vďaka jej nenáročnosti a výživovej hodnote sa uplatní v každej domácej záhrade. Komerčná produkcia a ich predaj sa v podstate neobjavuje, napriek mnohým výhodám a nenáročnosti.