Špecifikácie | |
Výška pri predaji | 100cm |
Kontajner | 2l |
Predávame ako | 3 ročný |
Kustovnica čínska (Lycium
barbarum), tiež známa ako Goji, je obľúbeným drobným ovocím vyznávačov
zdravej výživy. Domovinou rastliny je Čína, pričom je aj cennou súčasťou
tradičnej čínskej medicíny. Jej plody pripomínajúce malé tenké brusinky majú
široký obsah aminokyselín, minerálov, vitamínov (A, B, C, alebo E) a
karotenoidy. Nenáročné pestovanie a bujný rast z rastliny robia pomerne
prístupný druh s ktorým má viacero pestovateľov svoje skúsenosti. Jednotlivé
kultivary sa odlišujú predovšetkým plodmi a povrchom listov. Goji No.1 je
obľúbenou odrodou, ktorá je charakteristická svojimi veľkými plodmi. Oproti
iným odrodám majú okrem veľkosti sladšiu chuť s vyšším podielom cukru,
ktorého obsah je uvádzaný na hodnotách od 20 °Brix vyššie. Dorastá do približne
3 metrovej výšky. Charakteristická je dlhými výhonmi, ktoré sa môžu oblúkovo
skláňať k zemi. Pokryté sú podlhovastými listami a počas mája až júna
na nich môžeme pozorovať fialové drobné kvety. Z nich sa rodia drobné plody
až počas jesene. Niektoré dozrievajú postupne až do úvodu decembra. Pestovať ju
môžeme ako ťahavú rastlinu vytiahnutú k pergolám, kedy je však úroda
nižšia.
Pestovanie odrody No.1
Kustovnica nie je náročná na pôdu. Poradí si s rôznymi
podmienkami v bežných slovenských záhradách. Ideálnou je priepustná
piesčitá organická pôda zásaditých hodnôt pH. Ako plne mrazuvzdorná odroda
netrpí žiadnymi výraznými chorobami a neohrozujú ju ani žiadni tradiční
škodcovia.
Rastlina je samoopelivá. Pre posilnenie produkcie plodov je
vhodné rastlinu vysadiť v blízkosti iného opeľovača, pokojne inej odrody
kustovnice. Po vysadení dlhšej a ešte nezastrihnutej rastliny (viditeľné
na jej konci) sa odporúča rastlinu predsa len zastrihnúť. Po strihu vyháňa
rozvetvené výhony tvoriace budúci základ hustej rastliny. To zamedzí jej
rásť v jednom výhone „na tenko“, pretože v takom prípade by
kustovnica rástla v podobe tenkej rastliny bez bohatšej úrody. Mladá
rastlina ocení pravidelnú zálievku a prihnojovanie kompostom.
Úroda
Oranžovo-červené plody sa objavujú počas jesene
a posledné môžeme zbierať už za prítomnosti snehovej nádielky. Kustovnica
sa konzumuje surová, alebo sušená. Priama konzumácia plodov odrody No.1 je
vďaka sladšej chuti ľahko odlíšiteľná od mnohých iných druhov, kde nie je chuť
tak výrazná. Ako sušené môžu tvoriť súčasť raňajkových müsli, zmesí orieškov,
alebo iného drobného sušeného ovocia. Vyžíva sa na prípravu čajov, kde je však
nutné počítať so zníženým obsahom vitamínu C, ktorého množstvo sa znižuje úmerne
k výške teploty. Poslúžiť môže ako dekorácia v cukrárskej výrobe.