Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

Dula (Cydonia oblonga) LESKOVAC

Dula (Cydonia oblonga) LESKOVAC
Dula (Cydonia oblonga) LESKOVAC
Nové
Dula (Cydonia oblonga) LESKOVAC
Dula (Cydonia oblonga) LESKOVAC
Dula (Cydonia oblonga) LESKOVAC
Špecifikácie
Výška pri predaji160cm
Kontajner6l
Predávame ako2 ročný
32,50€
Do košíka
Dula odrody Leskovac  (Cydora oblonga 'Leskovac') je zaujímavá svojim tvarom plodov. Ponášajú sa viac na jablko, nemajú známy hruškovitý tvar. Sfarbené sú do žlta, až do nádychu zlata. Pre vysoký obsah pektínov je obľúbeným ovocím ideálnym pre husté marmelády a džemy. Strom stredne silného rastu tvorí zaoblené koruny. Do rodivosti nastupuje skoro. Kvety kvitnúce koncom mája majú svetloružový nádych. Napriek podobnosti na jablko si zachováva svoju výraznú veľkosť a svetlý až biely povlak typický pre duly. 

Dula ako ovocný druh
Dula, na dedinách dodnes známa a spomínaná aj ako gdula, guňa alebo bižalma, je ovocie podobné na jablká, tvarom viac na hrušky, hoci v ich výrazne väčšej verzii. Má tvrdšiu dužinu a plody výrazne veľké. Pri spracovaní si vyžaduje prácu s nožom. Jej plody sa vyznačujú oveľa dlhšou dobou skladovateľnosti, než pri inom ovocí. Majú výraznú príjemnú arómu, ktorú staré mamy využívali v skriniach. Nechávali si plod duly na dostupnom mieste v policiach a medzi šatami aj preto, aby rozvoňali interiér skrine a odevy. Zároveň pôsobili ako odpudzovač molí.  
Napriek tomu, že duly boli pôvodne bežným druhom v našich záhradách, dnes sa považujú skôr za netradičné ovocie. V minulosti boli duly bežnou súčasťou vinohradov a v ešte dávnejších dobách boli tradičnou súčasťou kultúr Stredomoria. Jej latinský aj grécky názov vychádza z pomenovania "kydónske jablko" podľa prístavu Kydonia na ostrove Kréta. Plody duly majú vysoký obsah draslíka a vitamínu C a bohaté možnosti využitia plodov pri príprave ovocných džemov, marmelád, koláčov, ale taktiež sú žiadaným zdrojom na výrobu ovocných destilátov charakteristickej chuti a brandy. Obľúbené sú detské výživy napríklad v kombinácií s iným ovocím, ale hlavne kompóty, v ktorých je dula nakrájaná na menšie podlhovasté kúsky. V našich končinách nie sú aj pre vyšší obsah trieslovín využívané na priamu konzumáciu. 

Vlastnosti dúl: 
Dula je používaná aj ako okrasná rastlina pre guľovitú tvarovateľnú korunu a krásne tmavozelené listy s jemným plstnatením na spodku. 
Odolný rodiaci ovocný strom vhodný na BIO pestovanie bez zásahov chémie
Výnos môže byť nad očakávania
Plody neskladujeme s hruškami a jablkami, ktoré môžu prevziať arómu dúl
Ovocie aj listy môžu mať náznak bieleho „chlpatého“ povlaku, čo je prejav normálneho rastu stromu, listov a ovocia a nie je prejavom žiadnej choroby
Po zbere sa nechávajú odležať, čím získajú inú arómu a vlastnosti dužiny, než pri krájaní a spracovaní priamo zo stromu. 
Ide o tvrdé ovocie, ktoré nie je bežne priamo konzumovateľné zo stromu. 
Neskoré jarné mrazy strom a jeho kvety nepoškodzujú.
V Portugalsku mu hovoria marmelo práve preto, že je obľúbeným ovocím na výrobu marmelád. Príjemne aromatických a chutných. Pre vysoký obsah cukru a pektínov je toto ovocie pre tento typ spracovania ideálne
Slúžia aj na výrobu kvalitnej ovocnej brandy a likérov
Obsahujú draslík

Pestovanie dule a skladovanie plodov
Starostlivosť o duly je pomerne jednoduchá. Nevyžaduje si žiadne zásadné odlišnosti od pestovania bežných jabloní a hrušiek, najbližších príbuzných. Netrpí výrazne chorobami a škodcami. Prípadné ťažkosti je možné riešiť rovnakými prípravkami, ako pri jabloniach. Ideálnou polohou je slnečná, teplá. Preto sa hodí najmä do južných oblastí Slovenska. Ideálnou pôdou je humózna, vlhká. Vystačí si so štandardnou záhradnou zeminou. Strom je mrazuvzdorný a taktiež samoopelivý. Pre úspešnú odrodu nie je nutný opeľovač, ale môže byť jeho výhodou. 
Jednotlivé odrody dúl majú zhodné vlastnosti - krásne veľké listy a plody pôvodne zelené, postupne rastúce, meniace farbu na svetložltú. Len výnimočne, záleží od odrody, sa objavujú odtiene svetlej oranžovej. Plody sa tvoria z výrazných bielych kvetov. Postupne po odkvitnutí okvetných lístkov naberajú na váhe. Mladý strom je vhodné prebierať od plodov, aby neboli konáre príliš preťažované. Takýto mladý strom si môže žiadať oporu. Sledujte preto postupný rast a mieru ohýbania konárov, alebo plody preberajte už počas mája a júna, kedy je pestovateľovi jasné, čo môže očakávať pri postupnom dozrievaní. Dula môže prekvapiť objemom celkovej váhy plodov aj veľkosťou. Niektorí pestovatelia radia duly oberať po prvých mrazoch, kým mnohé odporúčania odporúčajú nečakať na prvé mrazy a začiatkom októbra, po dosiahnutí jasnej žltej farby a vhodnej veľkosti, plody uskladniť. Skladujeme v debničkách naukladané jednotlivo, na slame, alebo poukladané priamo na policiach. Neodporúča sa ukladať ich na seba a odierať ich, čo môže plodom urýchliť (podobne ako u jabĺk) proces starnutia, alebo nahnívania. 


Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!