Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

JUPITER stolová odroda viniča

JUPITER stolová odroda viniča
Nové
JUPITER stolová odroda viniča
Špecifikácie
Výška pri predaji70cm
KontajnerC2
PodpníkCr2 (Craciunel2) dobrá rezistencia proti plesniam, vysoká mrazuvzdornosť, Bujný rast, vhodný do hlinitých a piesočnatých pôd
Doba dozrievaniaAugust/September
14,50€
Do košíka

Jupiter je populárnou ružovou rezistentnou odrodou bezsemenného stolového hrozna so známou príjemnou chuťou. Jej charakteristicky sfarbené, niekedy až žiarivé strapce sú známe, keďže patrí práve medzi odrody, ktoré upútajú najskôr vzhľadom a nič nemožno ľutovať ani pri ochutnaní. Pre pestovateľa je Vitis vinifera Jupiter prínosom hneď v niekoľkých smeroch. Vyznačuje sa výraznou odolnosťou voči mrazom a to až do hodnôt -25° až -28°C, čo je pre pestovateľské oblasti na Slovensku dobrou správou. Známa je rezistenciou voči chorobám. Ide o obojpohlavný druh, čiže samčí aj samičí zároveň. Je teda samoopelivá, hoci vždy je prínosom mať rastliny dve, prípadne kombináciu s iným druhom. Závlahu je nutné kontrolovať v prvých rokoch po výsadbe, než sa dostatočne zakorení. Dozrieva v závere augusta (prípadne podľa oblasti a teplôt začiatkom septembra). Veľké strapce získavajú svoju "veľkosť" vďaka stredne veľkým bobuliam, ktoré nie sú v strapcoch natesno pri sebe. Strapce môžu vážiť okolo 300 gramov až viac ako 1 kg. Odroda je známa svojou ružovou farbou strapcov, ktoré po daždi alebo na slnku môžu pôsobiť práve svojim odtieňom ako magnet na oči. Farba môže prejsť aj do tmavších, alebo nestálych červených až fialových odtieňov. Na bobuliach hrozna Jupiter je oceňovaná chuť, ktorá v sebe kombinuje muškátové a príjemné sladké ovocné tóny. Niekedy prirovnávané k jahodám.
Predstavuje druh odolný voči nízkym teplotám, chorobám, skvelý kultivar pre nenáročného pestovateľa. Ziskom je jeho vzhľad pre vizuálnu krásu záhrady a kvalitné ovocie sladkej chuti pre kuchyňu, či záhradný stôl. 


Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.  

Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti. 

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!