Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

NADEŽDA AZOS stolová odroda viniča

NADEŽDA AZOS stolová odroda viniča
NADEŽDA AZOS stolová odroda viniča
Nové Vypredané
NADEŽDA AZOS stolová odroda viniča
NADEŽDA AZOS stolová odroda viniča
NADEŽDA AZOS stolová odroda viniča
Špecifikácie
Výška pri predaji50cm
KontajnerC2
PodpníkCr2 (Craciunel2) dobrá rezistencia proti plesniam, vysoká mrazuvzdornosť, Bujný rast, vhodný do hlinitých a piesočnatých pôd
Doba dozrievaniaSeptember
19,50€
Do košíka

Bezpochyby jedna z najzaujímavejších odrôd, ktoré môžeme medzi tmavými odrodami nájsť. Jej tmavomodré plody pôsobia, akoby boli pokryté zamatom. Kvalita a výnos je považovaný za nadštandardný a to hovorí o dôvodoch popularity tejto odrody vo svete. Voskový povrch sa môže zmeniť po daždi, kedy husté objemné strapce hrajú ešte tmavšími odtieňmi. Kónické, alebo neforemné veľké strapce plné chutných šťavnatých bobúľ sa vyznačujú harmonickou chuťou a podlhovastým tvarom. Chutné ovocie s vysokým podielom cukru dozrieva počas septembra a aj po zbere sa vyznačuje stále dobrými vlastnosťami odolnosti pri preprave. Zvláda aj chladenie. Nadežda Azos pochádza z Ruska a je považovaná za jednu z najkvalitnejších stolových odrôd viniča s výbornou úrovňou rezistentnosti voči bežným ochoreniam viniča. Odroda je samoopelivá so stredne silným rastom a odolnosťou voči mrazom uvádzanou do teploty -22°C a na niektorých zdrojoch až -24°C. Výnos z jedného strapca je rôzny, no bežne môže ísť pri dobrej starostlivosti aj o váhu dosahujúcu 800 gramov. Ovocie zostáva na strapcoch a nezvykne praskať.

Pri veľmi silnej produkcii strapcov je nutné zasiahnuť a prebrať ich počet voči veľkosti, alebo veku materskej rastliny. V opačnom rastline sa rastlina vyčerpáva, ak sa snaží vyživiť všetky strapce a kvalita produkcie sa môže znižovať.  Mladá rastlina po výsadbe môže vyžadovať pravidelnú zálievku pre zaistenie dostatku vlahy na zakorenenie najmä v období nepravidelných zrážok. Plodnosť tejto odrody je veľmi vysoká, dosahujúca až 90% a tým je vhodná pre komerčné pestovanie, aj to amatérske. 



Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.  

Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti. 

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!