Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

DUBOVSKIJ ROZVOJ stolová odroda viniča

DUBOVSKIJ ROZVOJ stolová odroda viniča
Nové Vypredané
DUBOVSKIJ ROZVOJ stolová odroda viniča
Špecifikácie
Výška pri predaji70cm
KontajnerC2
PodpníkCr2 (Craciunel2) dobrá rezistencia proti plesniam, vysoká mrazuvzdornosť, Bujný rast, vhodný do hlinitých a piesočnatých pôd
Doba dozrievaniazačiatok augusta
19,50€
Do košíka

Vinič odrody DUBOVSKIJ ROZVOJ bude patriť medzi najzaujímavejšie odrody skorého stolového hrozna, aké sa na trhu v súčasnosti môžu objaviť. Už na prvý pohľad sa líšia od bežnej predstavy tvaru plodov a odroda je ešte zaujímavejšia svojou chuťou a vlastnosťami. Predĺžená špička bobúľ môže dokonca hrať farebným tónom, keď dozrieva až po hlavnej časti bobule a tvorí tak svetlý "noštek", ktorý do zrelosti prechádza o trochu pomalšie. Strapce môžu vážiť viac ako jeden kilogram. Zdravá a vitálna rastlina môže rodiť tmavoružové plody presahujúce 4 centimetre a dosiahnuť váhu až 20 gramov. Dubovskij Rozvoj pochádza z Ruska. Vznikol krížením odrôd Vostorg Krasjnij x Jubilej Novočerkaska. Pomerne mladá odroda patrí vo svete medzi populárne a žiadané predovšetkým pre neobyčajný tvar plodov, ktoré majú tvar hrubých čili papričiek. Vyznačuje sa silným rastom, ale vyžaduje si tiež úpravu rastu a prebierku listov aj strapcov, aby sa podporila na vybraných strapcoch čo najkvalitnejšia úroda a jej správny vývin. Za trochu investície do zníženia nadbytočnej produkcie je totiž pre pestovateľa odmena v podobe neobyčajných plodov. Tie môžu patriť medzi to najžiadanejšie, čo môže komerčné hospodárstvo ponúknuť odberateľovi a zákazníkom, a rovnako tak súkromná záhrada svojmu pestovateľovi a jeho hosťom. Pôvodom ruská odroda DUBOVSKIJ ROZVOJ  sa vyznačuje mimoriadne dobrou odolnosťou voči hubovým chorobám. Mrazuvzdornosť býva uvádzaná okolo hodnoty -20°C až -24°C. Rozrastená rastlina môže prinášať vysoký výnos, preto je vodné odrodu pestovať na mieste, ktoré umožní prístup k rastline, k jej starostlivosti a dovolí jej rásť na opore. Plody po zbere vydržia prepravu bez zásadného poškodenia, čo násobí komerčné využitie.



Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.  

Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti. 

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!