Nové
IRSAI OLIVER stolová odroda viniča
Špecifikácie | |
Výška pri predaji | 90cm |
Kontajner | C2 |
Podpník | T5C (Teleki)-dobre odolná proti hubovým chorobám, rast stredný až slabý, vhodná pre hlinité pôdy |
Doba dozrievania | september |
12,50€
Iršai Oliver je obľúbená odroda viniča s príjemnou chuťou, ktorá sa
pestuje ako stolové hrozno na priamu konzumáciu a zároveň je obľúbenou
odrodou pri výrobe známych akostných vín. Vyšľachtená bola v Maďarsku
pôvodne z odrôd Bratislavské biele a Čabianska perla (Pozsonyi x Perle
von Csaba). Odrodu nepostihuje plesňové ochorenie botrytída, počas zimy
je mrazuvzdorná a nepatrí ani medzi náročné odrody. Vhodnou lokalitou je
slnečné miesto v teplých oblastiach Slovenska.
Už v polovici augusta dozrievajú strapce s váhou viac ako 150 gramov. Guľaté bobule sú stredne veľké, zo zelenej prechádzajú do žltej, až zlatožltej farby. Sú chrumkavé a vyznačujú sa príjemnou muškátovou chuťou. Strapec je tvarovo najčastejšie popisovaný ako kónický, pri stopke mierne vytiahnutý. Hrozno, ktoré má slúžiť na akostné (nearchívne) vína, sa oberá neskôr - až v prvej polovici septembra. Je vhodnou odrodou pre tých, ktorí sa pohrávajú s myšlienkou domácej výroby vína, alebo burčiaku. Zároveň je pritom považovaný aj za odrodu stolového hrozna s výbornými chuťovými vlastnosťami, čo výrazne rozširuje jeho spotrebiteľské publikum. Populárnou je odroda na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku aj Rakúsku, no známou je aj v ďalších krajinách.
Už v polovici augusta dozrievajú strapce s váhou viac ako 150 gramov. Guľaté bobule sú stredne veľké, zo zelenej prechádzajú do žltej, až zlatožltej farby. Sú chrumkavé a vyznačujú sa príjemnou muškátovou chuťou. Strapec je tvarovo najčastejšie popisovaný ako kónický, pri stopke mierne vytiahnutý. Hrozno, ktoré má slúžiť na akostné (nearchívne) vína, sa oberá neskôr - až v prvej polovici septembra. Je vhodnou odrodou pre tých, ktorí sa pohrávajú s myšlienkou domácej výroby vína, alebo burčiaku. Zároveň je pritom považovaný aj za odrodu stolového hrozna s výbornými chuťovými vlastnosťami, čo výrazne rozširuje jeho spotrebiteľské publikum. Populárnou je odroda na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku aj Rakúsku, no známou je aj v ďalších krajinách.
Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.
Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti.