Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

KRÁĽOVNÁ VINOHRADOV stolová odroda viniča

KRÁĽOVNÁ VINOHRADOV stolová odroda viniča
Nové
KRÁĽOVNÁ VINOHRADOV stolová odroda viniča
Špecifikácie
Výška pri predaji70cm
KontajnerC2
PodpníkCr2 (Craciunel2) dobrá rezistencia proti plesniam, vysoká mrazuvzdornosť, Bujný rast, vhodný do hlinitých a piesočnatých pôd
Doba dozrievaniaAugust
12,50€
Do košíka

Vinič nesúci názov Kráľovná Vinohradov (môže byť uvádzaný aj ako Kráľovná vinosadu) si svoj názov nepochybne zaslúži. Hoci tento prívlastok môže prischnúť u skúsených pestovateľov rôznym odrodám, odroda Vitis 'Szőlőskertek királynője' je len jedna. Vyznačuje sa bohatou úrodou a veľkými strapcami hrozna s okrúhlym až oválnymi bobuľami svetlozelenej farby, ktorá prechádza až do zelenožltej pri dozrievaní. Hrozno dozrieva v priebehu záveru augusta, až úvodu septembra. Stolová odroda hrozna má chrumkavé plody, príjemne muškátovú arómu a chuť. Má vysokú produkciu, stredný rast, ale nie je vhodná na príliš vysoké pestovanie a na vyťahovanie výhonov na pergoly a pod.
Patrí medzi staršie a mimoriadne obľúené odrody. Vyšľachtil ju János Mathiasz ešte v roku 1916 pomocou kríženia odrody Memorial of Queen Elizabeth a odrody Csabagyöngye. Od roku 1956 je v Maďarsku registrovaná a v tejto krajine aj mimoriadne populárna. Je považovaná za jednu z 10 najvýznamnejších odrôd v krajine. Odroda si môže vyžadovať preventívnu ochranu postrekom a pre citlivosť na vysoké mrazy nie je vhodná do severných chladnejších oblastí Slovenska. Stretnúť sa môžete aj s ďalšími názvami, ktoré vzhľadom na skladbu slov majú svoj vlastný preklad v jednotlivých krajinách. V zahraničí môže byť uvádzaná ako Königin der Weingarten (nemecky), Królowa winnic (v Poľsku), Regina dei Vigneti (v Taliansku), alebo Queen of Vineyard v anglicky hovoriacich krajinách. 



Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.  

Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti. 

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!