Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

NERO stolová odroda viniča

NERO  stolová odroda viniča
NERO  stolová odroda viniča
Nové
NERO  stolová odroda viniča
NERO  stolová odroda viniča
NERO stolová odroda viniča
Špecifikácie
Výška pri predaji70cm
KontajnerC2
PodpníkT5C (Teleki)-dobre odolná proti hubovým chorobám, rast stredný až slabý, vhodná pre hlinité pôdy
Doba dozrievaniaSeptember
14,50€
Do košíka
Šťavnaté hrozno so sladkou chuťou s korenistými tónmi .
Rastie silno a prináša bohatú úrodu chutných bobúľ. Názvom Nero sa zvyknú označovať aj iné druhy ovocia, ak ovocie vyniká tmavým sfarbením. Vinič Nero rodí veľké strapce so stredne veľkými bobuľami s výrazne tmavou modrou farbou. Pôsobiť tak môže pri rôznych svetelných podmienkach aj ako čierna. Stolová odroda je výborná pre nenáročné pestovanie začínajúcim pestovateľom najmä pre svoje rezistentné vlastnosti. Nevyžaduje si preventívnu ochranu proti chorobám a rovnako tak ani striktné zásady rezu. Dozrieva v prvej, alebo druhej polovici septembra. V niektorých oblastiach už počas augusta. Presný čas záleží od klimatických podmienok a pestovateľskej oblasti.

Ako nenáročná samoopelivá odroda prináša vysoký výnos pri menšom investovanom čase do starostlivosti. Nemá vyššie nároky do pôdy od iných druhov viniča.  Mrazuvzdornosť býva uvádzaná na hodnotách -20° alebo -25°C. Napriek odolnosti voči chorobám môžu Nero postihnúť plesne napríklad, ktoré môžu prepuknúť zo zabudnutého ovocia ponechaného na rastlinách vo vlhkom teplom jesennom počasí. Nero môže poslúžiť aj pri výrobe červeného alebo ružového vína.  


Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.  

Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti. 

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!