Menu
Your Cart
Všetky rastliny z našej ponuky su ihneď k odoslaniu. Dodanie je rýchle a bez poškodenia.

PREOBRAŽENIE stolová odroda viniča

PREOBRAŽENIE  stolová odroda viniča
Nové
PREOBRAŽENIE stolová odroda viniča
Špecifikácie
Výška pri predaji70cm
KontajnerC2
PodpníkCr2 (Craciunel2) dobrá rezistencia proti plesniam, vysoká mrazuvzdornosť, Bujný rast, vhodný do hlinitých a piesočnatých pôd
Doba dozrievaniazačiatok augusta
19,50€
Do košíka

Odroda viniča Preobraženie je skorou odrodou stolového hrozna s veľkými bobuľami a ťažkými strapcami, ktoré si svojho pestovateľa a konzumenta získa sfarbením, aj chuťovými vlastnosťami. Strapce tejto odrody sa stávajú v záhrade neprehliadnuteľné, keďže v určitom čase dozrievania žiaria spleťou zelených (prevažne vo vnútri strapca mimo priamy dosah slnka), žltých, oranžových, ružových, až červeno-ružových tónov. Patrí medzi rezistentné odrody, na ktorých možno oceniť odolnosť voči bežným ochoreniam, čo predstavuje úsporu pri prevencií, ale aj príležitosť pre pomyselnú nálepku "bio".  predstaviteľom mimoriadne zaujímavých ruských odrôd, ktoré si ponechávaj svoj pôvodný názov aj v európskom prostredí. Spoznávame v ňom tak úspešných predstaviteľov kvalitných odrôd, ktoré právom patria medzi obľúbené. Mladá rastlina po výsadbe môže vyžadovať pravidelnú zálievku najmä pri nepravidelných prirodzených zrážkach na podporu zakorenenia. Na pôdu nepatrí medzi náročné odrody.

Strapce môžu priniesť výnos až 1 kilogram ovocia a na rastline ich môže byť niekoľko rovnako veľkých. Pri veľmi silnom raste a neúmernej nádielke strapcov môže byť nutná ich jarná prebierka. Strapce sú veľké, no plody nie sú v ňom veľmi nahusto. Dužina plodov je mäsitá, šťavnatá s výbornou chuťou a vysokým obsahom cukru. Prepravu znáša pomerne dobre, menej dlhšie skladovanie. Vhodná je na priamu konzumáciu, a rôzne spracovanie v nápojoch, konzervách, džemoch a pod., po spracovaní aj na zamrazenie, či sterilizáciu.



Vinič ako rastlina a hrozno ako plod
Tutifruti.sk má v ponuke kvalitné odrody viniča v nádobách. To znamená, že ich vysádzanie je možné počas celého vegetačného obdobia. Dôležité je dbať na neporušenosť koreňového balu v kontajneri pri vyberaní a presádzaní. Pestovateľom odpadajú starosti so zostrihávaním koreňov, rast viniča nie je brzdený a ani ohrozovaný presadením a celkovým reštartom rastliny. Pri mladých rastlinám viac dbáme o zálievku. Vinič nemožno pestovať bez opory. V záhradách sú preto vytvárané opory, zvárané konštrukcie, betónové stĺpy, prípadne len dočasné drevené riešenia. Riešením je taktiež uchytenie na múroch a stenách, kde sa vyhýbame sadeniu koreňov tesne k základovým múrom alebo do priestoru poznačeného suťou a stavebným odpadom. Vhodné sú aj pergoly a napínací drôt. Vinič bez opory pestovať nemožno. Mladé rastliny si vyžadujú ochranu pred mrazom. Rastliny zosilnené už však získavajú odolnosť, aká je pre jednotlivé druhy známa. Pre to, aby mohla rastlina rodiť ovocie, je nevyhnutný rez počas skorej jari. Vinič obvykle rodí počas septembra, v závislosti od odrody. Vinič môže ohrozovať niekoľko chorôb, z ktorých najčastejšie sú plesne. Zo škodcov je to voška viničová. Rezistentné odrody sú schopné sa prirodzene voči chorobám brániť, prípadne je prejav možných nákaz minimálny. Menej rezistentné odrody je možné ošetrovať preventívnymi prípravkami.  

Vinič je rastlinou mnohých odrodových variácií. Na nej je postavených niekoľko kultúr, javov, umenie a taktiež niekoľko druhov potravinárskeho a vinárskeho priemyslu. Patrí medzi teplomilné rastliny, hoci pri mnohých druhoch máme vďaka ich rezistentným vlastnostiam a mrazuvzdornosti možnosť vypestovať si vinič s dobrou produkciou aj v severných oblastiach Slovenska. Pôda pre vinič by mala byť výživná, s kľúčovými prvkami pre jeho pestovanie - fosfor, draslík, horčík a vápnik. Hnojenie je možné aj komerčnými hnojivami, ako aj mnohými domácimi organickými riešeniami. Typ pôdy a prísun týchto živín môže do istej miery ovplyvniť výslednú chuť hrozna a vína. Mať vlastnú révu a vypestovať ovocie je záležitosťou pestovateľskej vášne, estetiky, aj potreby. Chutné ovocie nemusí byť jediný dôvod záujmu o vinič. Predstavuje totiž živý nástroj na dizajnové zásahy do dvorov, záhrad, parkov, ako aj na miesta, v ktorých je cieľom vytvorenie živej pergoly dodávajúcej tieň počas letných dní. Na takýchto miestach mimo bežnú záhradnú pôdu ešte viac dbáme na výživnosť pôdy a dosah pravidelnej zálievky. Hrozno má využitie do štiav, burčiakov, alebo do domáceho či profesionálneho vína, prípadne ďalšie spracovane. Stolové hrozno poskytne čerstvé chutné a svieže ovocie vám a vašim blízkym, no jeho nadprodukcia poslúži na ďalšie spracovanie. Napríklad na sušenie, výrobu džemov, ľahko ich môžeme aj zamraziť, no ľudové recepty poznajú aj ďalšie možnosti spracovania a susedského využitia tohto ovocia osviežujúcej chuti. 

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!